Maanläheiset värit kodin sisustuksessa

Kun marraskuun tuuli tuivertaa nurkissa ja talvi kolkuttelee ovella, kotiin on hyvä suojautua syksyn sateilta ja myrskyiltä. Poikkeavana aikana kodin merkitys on kasvanut entisestään ja siitä halutaan luoda viihtyisä ja tunnelmallinen turvapaikka.

Maanläheiset värit kodin sisustuksessa luovat harmoniaa ja tuovat luonnon sisälle.

Luonnon rauhoittava vaikutus kotiin tuotuna

Metsässä kävelyllä on tutkitusti hyvä vaikutus aisteihin, kehoon ja mieleen. Luonnon rauhoittava vaikutus voi ylettyä myös sisustukseen luonnollisten materiaalien ja maanläheisten värien kautta. Harmoninen sisustus voi tuoda asujille hyvää oloa samalla lailla kuin meditointi tai mindfulness. Kukapa meistä ei haluaisi vastapainoa hektisen arjen haasteille.

Monissa kodeissa suositaan luonnollisia materiaaleja, kuten puu- ja rottinki kalusteita sekä erilaisia koreja ja makrame-seinäkoristeita. Boheemin sisustustyylin suosio osoittaa, miten luonnollisuus on tullut voimakkaana ilmiönä sisustukseen. Myös sisustusvärit voivat heijastella luonnon värimaailmaa.

Myös talviaikaan luonnossa esiintyy yllättävän paljon eri sävyjä, joista voi saada inspiraatiota sisustukseen. Maanläheiset väri sopivat yleensä hyvin yhteen.
Vasen kuva: Boråstapeter

Kaarnan ruskeaa ja kallion harmaata

Vuodenajasta riippuen luonnossa esiintyy lukematon määrä värejä. Keväällä metsässä hehkuu kaikki mahdolliset sävyt ja syksyn ruska on täynnä väriloistoa. Talvella skaala on suppeampi, mutta ei koskaan täysin väritön. Vaikka maa peittyisi lumeen, löytyy puista ja taivaasta paljon erilaisia sävyjä.

Luonnossa esiintyy valmiita väriyhdistelmiä, joita kannattaa käyttää hyväksi kodin värimaailmaa miettiessä.
Vasen kuva: Boråstapeter

Murretut ja syvät, maanläheiset värit tuovat lämpöä sisustukseen

Luonto tarjoaa valmiita väriyhdistelmiä, joista voi napata inspiraatiota kodin värimaailmaan. Maanläheiset värit sopivat usein hyvin toisiinsa, joten niitä on myös helppo käyttää. Murretut vihreän, sinisen, pellavan ja etenkin syksyyn sopivan upean terrakotan sävyt luovat lämmintä tunnelmaa, unohtamatta vaalean puuterisia sävyjä, murrettuja harmaita, sekä erilaisia ruskeita.

Marraskuun väripaletti on niukka, muttei kokonaan väritön. Maanläheisten harmaan, ruskean ja valkoisen eri sävyt sopivat eleettömään sisustukseen.

Maanläheisiä värejä ovat muun muassa:

Esimerkkejä maanläheisistä väreistä.
  • okra
  • sammalenvihreä – murrettu vihreä
  • kiven harmaa ja sen eri sävyt
  • hiekan ruskea
  • kaarna – tumman ruskea
  • terrakotta – punaruskea
  • luonnonvalkoinen
Luonnon innoittaman väripaletin voi koota esimerkiksi rautakaupasta saatavista värimalleista eli värilastuista.

Pienillä muutoksilla eloa sisustukseen

Mikäli ei halua maalata kodissaan seiniä, voi lisätä värejä sisustukseen muilla keinoin. Jos on mieltynyt mustavalkoiseen ja pelkistettyyn sisustukseen, voi kodin ilmeeseen tuoda eloa ja väriä pienillä muutoksilla. Tekstiileillä saa tilaan helposti kodikkuutta ja niiden avulla sisustukseen voi tuoda lämpimämpiä ja luonnollisempia sävyjä. Harmaan sävyiseen olohuoneeseen saa eloa ja lämpöä lisäämällä sinne jonkun vaaleanruskean elementin, kuten koristetyynyn, torkkupeiton tai kalusteen.

Leena Seppänen | sisustussuunnittelija ja -arkkitehti

Käy lataamassa täältä ilmainen opas: Kodin toimiva & inspiroiva työpiste

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *