Kaupunkinomadi muuttaa somaan kaksioon

Muutin äskettäin perheasunnosta pieneen kaksioon. Mietin pääni puhki, miten saan elämäni sopimaan ja tavarani mahtumaan pieneen asuntoon. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja uudesta asunnosta kuoriutui lopulta viihtyisä koti. Muutto oli minulle uusi alku puhtaalta pöydältä – kirjaimellisesti.

Uusi koti

Kun elämäntilanne muuttuu, vastaan voi tulla tilanne, että tarvitsee tilaa joko enemmän tai sitten vähemmän. Itselläni tämä tilanne tuli eteen, kun lapset lensivät pesästä ja jäin asumaan isoon perheasuntoon itsekseni. Päätin etsiä pienemmän asunnon, ja kävi tuuri. Löysin nopeasti netistä kompaktin 42 neliön kokoisen vuokrakaksion.

Asunnossa on olohuone, osittain avoin keittiö ja pieni makuuhuone. Kun kävin katsomassa asuntoa, ihastuin valon määrään, joka isoista ikkunoista tulvi sisälle. Asiat alkoivat rullata vauhdilla ja jo kolmen viikon päästä minulla oli uuden kodin avaimet taskussani.

Pienessä asunnossa on omat haasteensa, jotka vaikuttavat asumiseen. Toisaalta pieniä neliöitä on helpompi hallita kuin isoa tilaa. Vaikka asuntoon ei saa taiottua lisäneliöitä, selkeällä sisustamisella tilan saa soljumaan paremmin.

Alkukartoitus ja tavaroiden karsiminen

Koska uusi koti oli reilusti pienempi, tajusin, että minun on tehtävä karsintaa ja paljon. Elämän varrella oli kertynyt kaikenlaista tavaraa kotiin ja kahteen varastoon. Olin säilyttänyt vinttikomerossa omien tavaroitteni lisäksi esimerkiksi lasteni ja edesmenneen äitini tavaroita. Kellarikomerosta löytyi myös exän tavaroita!

Piti valita, mitkä tavarat ja huonekalut ovat minulle tärkeitä. Halusin ottaa mukaani vain kaikkein mieluisimmat aarteet. Alkoi hillitön karsinta, jossa monen monta nyssykkää lähti myyntiin ja kierrätykseen. Lahjoitin pienen pakettiauton verran hyväkuntoisia huonekaluja ja tavaroita SPR:lle. Myin kaikki, mitä ehdin ja sainkin niistä mukavan pesämunan muuttoa varten ja hankin niillä muun muassa pesukoneen.

Koska olin päättänyt luopua kaikesta turhasta, tavaroiden karsiminen ei loppujen lopuksi ollut niin hankalaa, kuin olin etukäteen ajatellut. Oli enemmänkin vapauttava tunne luopua kaikesta ylimääräisestä. Muutto alkoi yhä enemmän tuntua uudelta aloitukselta.

Kun muutto sitten tapahtui, jäljelle oli jäänyt noin puolet entisestä irtaimistosta. Oli helpottavaa huomata, että kaikki mukaani ottamat tavarat todella mahtuivat kaappeihin ja pieneen kellari varastoon.

Yksi asia, josta en luopunut, oli säilytyslaatikot. Kaupunkinomadi kun olen, minulle on kertynyt paljon eri kokoisia ja muotoisia säilytysastioita, rasioita ja koreja. Niitä on kankaisia, puisia ja muovisia. Lajittelin pienemmät tavarani niihin, ja samoissa laatikoissa ne siirtyivät näppärästi uuteen kotiin. Säilytyslaatikoista on ollut iso hyöty myös uudessa kodissa. Ne ovat edullinen tapa järjestää kaappien sisältöä ja toimivat niin vaatekaapeissa kuin keittiössäkin. Kauneimmat korit ja laatikot toimivat oivallisina säilytyspaikkoina pikkutavaroille ja niitä voi ripotella eri puolille kotia.

Olohuone

Mitä niukemmat neliöt, sitä tärkeämpää on täyttää ne hyvin. Pelkästään huonekalujen selkeällä sijoittelulla huoneeseen saa tehtyä tilan tuntua ja avaruutta.

Suunnittelin uuden asunnon pohja piirustuksen avulla etukäteen, miten sijoitan huonekalut olohuoneeseen. Mittasin myös, minkä kokoiset huonekalut mahtuvat sinne hyvin ja tilaan jää myös väljyyttä.

Asunnon pohjapiirros auttoi sisustuksen ja säilytyksen suunnittelussa.

Mietin, miten saan järjesteltyä tilat omaan elämään mahdollisimman toimivaksi niin, että siellä on helppoa tehdä kaikkea sitä, mitä haluan. Tärkeintä oli saada toimivat tilat ruokailulle, rentoutumiselle, tv:n katselulle, lukemiselle ja jumppaamiselle.

Jaoin olohuonetilan ensin mielessäni kahteen vyöhykkeeseen: ruokailuun ja oleskeluun, joka on myös tv:n katselua. Minulla on tapana jumpata olohuoneessa, joten jätin sille tarpeeksi tilaa. Oli myös tärkeää, että olohuoneessa on tarpeeksi istumapaikkoja. Sohva, rahi ja ruokapöydän kaksi tuolia toimivat istumapaikkoina luonani kyläileville ystäville.

Jonkin verran piti pyöritellä huonekalujen paikkoja, ennen kuin kaikille löytyi sopivat paikat. Ruokapöydälle löytyi luonnollinen paikka lähellä keittiötä. Sohvan sijoitin eteisen ja olohuoneen väliselle seinälle sopivan etäisyyden päähän seinälle asennettavasta televisiosta.     

Kodikkuus

Elämän varrella on kertynyt monia esineitä, joissa on paljon muistoja. Laitoin olohuoneeseen esille kaikkein tärkeimmät aarteet. Muun muassa itse tehty valaisin ja taulu pääsivät kunniapaikoille. Rakkaat esineet tuovat lämpöä ja kodikasta tunnelmaa. Niiden kautta tulee esille oma elämäntarina ja persoonallisuus.

Suunnittelin kodin värimaailman niin, että käytän isommissa pinnoissa kuten seinissä ja huonekaluissa on enimmäkseen neutraaleja värejä. Niistä ja vaaleista kankaista muodostuu kotiin ihanan pehmeä tunnelma.

Iloitsen uudesta kodistani, jossa on kaikki mitä tarvitsen. Vaikka nykyinen koti on pienempi, se on osoittautunut kaikin puolin toimivaksi. Huomasin, ettei asumisen laatu ole kiinni neliöistä vaan siitä, miten nuo neliöt täyttää.

Parveke-elämää syksyllä

Kesä helteineen on auttamattomasti ohi,  mutta parvekkeen elämä voi jatkua! Kun antaa mielikuvituksen lentää, parvekkeelle voi luoda vaikka minkälaisen maailman, josta syntyy syksyisen värikäs keidas valoineen, kasveineen ja kurpitsoineen.

Väri-iloa syyskasveilla ja -kukilla

Monet kasvit ja kukat selviävät pitkälle syksyyn, myös jotkin kesäkukat. Varsinkin lasitetulla terassilla suojassa ilmoilta kasvit säilyvät hyvin viileässäkin säässä. Syyskasveiksi parvekkeelle on paljon muitakin vaihtoehtoja kuin kanervat, joita niitäkin saa vaikka minkä värisiksi värjättyinä. Myös muratti ja lankaköynnös kestävät hyvinä jopa läpi talviajan.

Kun teet isoon ruukkuun eri värisistä ja korkuisista syyskasveista ja kukista kauniin asetelman, pelkästään se luo iloisen ilmeen parvekkeelle. Käy kurkkaamassa lähistön puutarhaliikkeessä erilaisia syyskukkia ja niistä tehtyjä asetelmia.

Lämpöä

Lämpimät viltit, taljat ja tyynyt tekevät oleskelua parvekkeella mukavaksi. Niiden avulla saat luotua parvekkeelle oman värimaaliman ja tehtyä kodikasta tunnelmaa. Jos koti on muuten hillityin värein sisustettu, parvekkeella voi olla helpompi revitellä ja käyttää runsaammin värejä. Parvekkeen lattialle voi laittaa mattoja varpaita lämmittämään ja sinne on myös saatavilla eristäviä kokolattiamattoja eli ns. termomattoja, jotka pitävät lattian lämpimämpänä.

Tunnelmaa eri keinoilla

Erilaisilla valoilla saat luotua helpolla tavoin lämmintä tunnelmaa. Automaattisesti illalla syttyvät led-kynttilät ja -lyhdyt ovat turvallisia vaihtoehtoja kynttilöille. Myös valoketjut katossa roikkumassa luovat tunnelmaa hämäriin iltoihin.

Parvekkeella ei saa käyttää elävää tulta takan muodossa, mutta sähköllä toimiva terassilämmitin tuo lisää mukavuutta. Lämmitin jatkaa parvekkeen käyttöaikaa pitkälle syksyyn ja siitä on hyötyä myös keväällä.  Jos teidän parvekkeelle ei ole mahdollista asentaa lämmitintä seinälle, voit harkita lattialla seisovaa pienempää mallia, joka ei kuitenkaan vie paljon lattiatilaa parvekkeelta.

Rakenna kaunis flow sisätilasta ulos

Sommittele parveke kauniisti kasvien ja valojen avulla pitäen tavoitteena, että ne näkyvät hyvin sisälle. Silloin ne tuottavat iloa myös kotiin sisälle ja sisätila jatkuu kauniisti ulos parvekkeelle.

Terveisin Leena – sisustusarkkitehti apuna kodin muutoksessa

Näin sisustat parvekkeen tai terassin 5 askeleen avulla

Vaikka parveke ja terassi ovat ulkotiloja ja siellä käytettävien materiaalien pitää sopia ulko-olosuhteisiin, niiden sisustusta voi suunnitella samoin kuin minkä tahansa huoneen. Ulkotilan sisustusta kannattaakin suunnitella hieman etukäteen, niin saa kesäisen lisähuoneen koko potentiaalin käyttöönsä ja tuottamaan iloa pitkäksi aikaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Pidä pääasiana mielessä ulkotilasi parhaat puolet ja korosta niitä. Esimerkiksi jos parvekkeelta aukeaa huikean kaunis näköala, sitä ei kannata peittää liian ahtaalla kalustuksella tai runsailla kasveilla. Tärkeää on pitää parvekkeen ja tilan mittasuhteet sopivina. Ei kannata ahtaa tilaa liian täyteen kalusteita, vaan jättää myös väljyyttä ja ilmaa.

Modernit säkkituolit ovat tyylikkäät ja mukavat.

Näiden viiden selkeän askeleen avulla pystyt suunnittelemaan ja toteuttamaan omasta parvekkeestasi tai terassistasi ihanan kesäkeitaan.

1. Alkusuunnittelu

Alussa on hyvä miettiä, mitä toimintoja parvekkeelle haluat ja valita sen mukaan kalusteet. Parvekkeen ja terassin koko vaikuttaa eniten valitaan. Mitä isompi tila, sitä enemmän sinne voi sijoittaa toimintoja ja kalusteita. Pienelle parvekkeelle kannattaa sijoittaa ainoastaan muutama kaluste, jotka sopivat kaikkein parhaiten omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin.

Haluatko ennen kaikkea viettää parvekkeella nautinnollisen kesäisiä kahvitteluhetkiä ystävien kanssa? Onko sinulle tärkeintä, että tilasta löytyy mahdollisuus lokoisaan lepäilyyn ja auringon ottoon?

Mieti, mikä on sinulle kaikkein mieluisinta oleskelua ja panosta sen mukaan esimerkiksi kivaan kahvipöytään tai unelmien laiskanlinnaan, joka voi olla esimerkiksi säkki- tai riipputuoli, auringonottotuoli tai lavoista tehty sohva.

Parvekkeelle saa erilaisilla tuunauksilla persoonallista ilmettä ja samalla voi hyödyntää kierrätystä.

Isommalla terassilla voi sen sijaan olla esimerkiksi kolme toimintoa: ruokailua, auringonottoa ja oleskelua, jolloin sinne sijoitetaan ruokapöytä tuoleineen, auringonottotuolit ja sohvaryhmä.

Erilaisia kalustusratkaisuja eri kokoisilla parvekkeilla:

Pieni parveke:

  • kahden hengen kahvipöytä + lepotuoli TAI pieni sohva + sohvapöytä

Keskikokoinen parveke:

  • pieni sohva + sohvapöytä + lepotuoli  TAI neljän hengen ruokapöytä + lepotuoli

Iso parveke/terassi:

  • sohvaryhmä + neljän hengen ruokapöytä TAI pieni sohva + sohvapöytä + kuuden hengen ruokapöytä TAI neljän hengen ruokapöytä + kaksi lepotuolia + sohva
Kaunis kattaus houkuttelee ruokapöydän ääreen.

2. Sijoittele kaikki paikoilleen

Suunnittele seuraavaksi mihin paikkoihin parvekkeelle sijoitat valitut kalusteet.

Esim. lepotuoli voi tulla paikkaan, johon aurinko suo lämpimät säteensä. Kahvipöytä voi olla varjoisammassa nurkassa tai päinvastoin.

Ryhmittele ajatuksen kanssa toimintoja selkeiksi ryhmiksi. Esim. ruokailuryhmä ja sohvaryhmä voivat olla lähellä toisiaan, kun taas lepotuolit omana ryhmänään. Sijoita loikoilupaikka sopivimpaan nurkkaan, kasvit parvekkeen aurinkoisimpaan kohtaan, lyhdyt ja kynttilät omaan nurkkaansa jne. Näin sisustuksesta tulee harkitun tuntuinen ja viimeistellyn näköinen.

Muista pitää avoin mieli ja kokeile uusia juttuja – kerroksellisuus tuo persoonallisuutta parvekkeelle. Puulaatikot toimivat sekä kukkapöytinä, istuimina että säilytykseen.

3. Tyylin ja tunnelman suunnittelu

Kodin sisustuslinja voi jatkua samanlaisena parvekkeelle, jolloin ulkotilat toimivat luonnollisena jatkeena kodin sisätiloille. Mutta ulkotiloissa voi rohkaistua kokeilemaan yllättäviä sisustusratkaisuja. Pelkistetyn kodin vastapainoksi terassi voikin olla runsas ja värikäs, ja siellä voi käyttää vaikkapa kierrätyskalusteita ja värikkäitä tekstiilejä.

Voit hyvin ottaa suunnittelun pohjaksi jonkin tietyn teeman ja valita kalusteet ja muut sisustustarvikkeet sen mukaan. Miellyttääkö silmää eniten esimerkiksi merellisen raikas ilme tai kenties värikäs ja rento sisustus, joka vie ajatukset suoraan itämaiseen tunnelmaan? Pidä suosikkiteemasi mielessä ostoksilla, jotta sisustus säilyy yhtenäisenä. Voit myös yhdistellä keskenään paria tyyliä, kuten käyttää moderneja kalusteita ja yhdistää niihin patinoituneita ja rouheita kukkaruukkuja ja vanhoja kuluneita esineitä.

Boheemi tunnelma syntyy luonnollisista materiaaleista. Kuva veke.fi
Selkeälinjaisella terassilla materiaalit kuten betoni ja puu ovat pääosassa.

4. Mitä kasveja ja kuinka paljon?

Mieti, kuinka suuressa osassa kasvien kasvattaminen on parvekkeella tai terassillasi. Haluatko kasvattaa rehevän keitaan, jolloin kasvit tarvitsevat hoitoa päivittäin? Onko haaveesi oma yrttitarha, josta voi napsia yrttejä herkkuruokien joukkoon? Haluatko parvekkeellesi mieluummin isoja ja näyttäviä ruukkuistutuksia?

Kun istutat eri korkuisia kasveja samaan ruukkuun, saat aikaan näyttävän kokonaisuuden. On mielenkiintoisen näköistä, kun otat muutaman matalan kukan, kiipeileviä köynnöskasveja, rönsyileviä amppelikukkia ja sommittelet ne lähekkäin. Erilaisilla ruukuilla saa myös syntymään eloisaa ilmettä.

Riipputuolit ovat trendikkäitä ja mukavia laiskanlinnoja.

5. Viimeistele ilme tekstiileillä, esineillä ja valoilla

Parvekkeen sisustukseen saa tuotua lämpöä ja kodikkuutta erilaisilla tekstiileillä ja sisustusesineillä, kuten torkkupeitoilla, tyynyillä ja koreilla. Pehmeä matto tai talja tuntuu mukavalta paljaiden varpaiden alla.

Lyhdyt, kynttilät ja erilaiset valoketjut tuovat tunnelmaa etenkin pimenevinä elokuun iltoina. Valoja löytyy kaupoista vaikka minkälaisia malleja, jotka toimivat auringon valolla. Ne keräävät päivällä auringosta energian ja valaisevat illalla.

Matot, torkkupeitot ja tyynyt tuovat lämpöistä tunnelmaa ja pehmeyttä parvekkeelle tai terassille.

Seitsemän vinkkiä pienen parvekkeen sisustukseen:

1. Hanki tai rakenna seinustalle hyllykkö, johon sijoitat kaikki kukat ja kasvit.

2. Kukka-amppelit eivät vie lattiatilaa.

3. Kokoon taitettavat kalusteet toimivat hyvin pienessä tilassa.

4. Käytä istuimia, joissa on alla säilytystilaa, esim. istumapenkkiä.

5. Tuo kodin sisältä istuimia parvekkeelle tarvittaessa.

6. Myös erilaiset laatikot voivat toimia istuimina, kukkapöytinä ja säilyttiminä

7. Suunnittele parvekkeen värimaailmaa niin, että tietyt valitut värit toistuvat kalusteissa, kasveissa ja muussa sisustuksessa, jolloin värimaailma pysyy hallittuna.

Ihanaa kesää unelmien parvekkeella!

Terveisin sisustussuunnittelija Leena Seppänen

ps. Käy lataamassa ilmainen opas alta : )

Kodin toimiva & inspiroiva työpiste

Maanläheiset värit kodin sisustuksessa

Kun marraskuun tuuli tuivertaa nurkissa ja talvi kolkuttelee ovella, kotiin on hyvä suojautua syksyn sateilta ja myrskyiltä. Poikkeavana aikana kodin merkitys on kasvanut entisestään ja siitä halutaan luoda viihtyisä ja tunnelmallinen turvapaikka.

Maanläheiset värit kodin sisustuksessa luovat harmoniaa ja tuovat luonnon sisälle.

Luonnon rauhoittava vaikutus kotiin tuotuna

Metsässä kävelyllä on tutkitusti hyvä vaikutus aisteihin, kehoon ja mieleen. Luonnon rauhoittava vaikutus voi ylettyä myös sisustukseen luonnollisten materiaalien ja maanläheisten värien kautta. Harmoninen sisustus voi tuoda asujille hyvää oloa samalla lailla kuin meditointi tai mindfulness. Kukapa meistä ei haluaisi vastapainoa hektisen arjen haasteille.

Monissa kodeissa suositaan luonnollisia materiaaleja, kuten puu- ja rottinki kalusteita sekä erilaisia koreja ja makrame-seinäkoristeita. Boheemin sisustustyylin suosio osoittaa, miten luonnollisuus on tullut voimakkaana ilmiönä sisustukseen. Myös sisustusvärit voivat heijastella luonnon värimaailmaa.

Myös talviaikaan luonnossa esiintyy yllättävän paljon eri sävyjä, joista voi saada inspiraatiota sisustukseen. Maanläheiset väri sopivat yleensä hyvin yhteen.
Vasen kuva: Boråstapeter

Kaarnan ruskeaa ja kallion harmaata

Vuodenajasta riippuen luonnossa esiintyy lukematon määrä värejä. Keväällä metsässä hehkuu kaikki mahdolliset sävyt ja syksyn ruska on täynnä väriloistoa. Talvella skaala on suppeampi, mutta ei koskaan täysin väritön. Vaikka maa peittyisi lumeen, löytyy puista ja taivaasta paljon erilaisia sävyjä.

Luonnossa esiintyy valmiita väriyhdistelmiä, joita kannattaa käyttää hyväksi kodin värimaailmaa miettiessä.
Vasen kuva: Boråstapeter

Murretut ja syvät, maanläheiset värit tuovat lämpöä sisustukseen

Luonto tarjoaa valmiita väriyhdistelmiä, joista voi napata inspiraatiota kodin värimaailmaan. Maanläheiset värit sopivat usein hyvin toisiinsa, joten niitä on myös helppo käyttää. Murretut vihreän, sinisen, pellavan ja etenkin syksyyn sopivan upean terrakotan sävyt luovat lämmintä tunnelmaa, unohtamatta vaalean puuterisia sävyjä, murrettuja harmaita, sekä erilaisia ruskeita.

Marraskuun väripaletti on niukka, muttei kokonaan väritön. Maanläheisten harmaan, ruskean ja valkoisen eri sävyt sopivat eleettömään sisustukseen.

Maanläheisiä värejä ovat muun muassa:

Esimerkkejä maanläheisistä väreistä.
  • okra
  • sammalenvihreä – murrettu vihreä
  • kiven harmaa ja sen eri sävyt
  • hiekan ruskea
  • kaarna – tumman ruskea
  • terrakotta – punaruskea
  • luonnonvalkoinen
Luonnon innoittaman väripaletin voi koota esimerkiksi rautakaupasta saatavista värimalleista eli värilastuista.

Pienillä muutoksilla eloa sisustukseen

Mikäli ei halua maalata kodissaan seiniä, voi lisätä värejä sisustukseen muilla keinoin. Jos on mieltynyt mustavalkoiseen ja pelkistettyyn sisustukseen, voi kodin ilmeeseen tuoda eloa ja väriä pienillä muutoksilla. Tekstiileillä saa tilaan helposti kodikkuutta ja niiden avulla sisustukseen voi tuoda lämpimämpiä ja luonnollisempia sävyjä. Harmaan sävyiseen olohuoneeseen saa eloa ja lämpöä lisäämällä sinne jonkun vaaleanruskean elementin, kuten koristetyynyn, torkkupeiton tai kalusteen.

Leena Seppänen | sisustussuunnittelija ja -arkkitehti

Käy lataamassa täältä ilmainen opas: Kodin toimiva & inspiroiva työpiste

Näin kokoat mukavan ja ergonomisen etätyöpisteen

Kotona ei aina tule ajateltua hyvää työasentoa ja ergonomiaa. Näillä pienillä muutoksilla etätyöstä tulee mukavampaa ja selkä kiittää!

1. Ergonomisessa työtuolissa istut mukavasti

Kevyet työtuolit ovat kauniita ja sopivat hyvin kodin sisustukseen. Ergonomisessa tuolissa on säätömahdollisuuksia.

Vaihda tavallinen tuoli työtuoliin. Tärkeintä on, että tuolissa on mukava istua.

Varsinaisessa ergonomisessa työtuolissa voi säätää korkeutta ja selkänojaa itselle sopivaksi. Silti työtuolin ei tarvitse olla ruma ja iso, vaan malleja on joka lähtöön, ja kevyet tuolit sopivat myös ruokapöydän ääreen tai olohuoneen sisustukseen. Myös jumppapallo ja satulatuoli ovat hyviä vaihtoehtoja eivätkä vie liikaa tilaa.

Työtuolissa on tärkeintä, että siinä on mukava istua ja siinä voi välillä lepuuttaa selkää. Käsinojista saa tukea käsivarsille, jolloin ne eivät väsy.

2. Työpöydän luovat vaihtoehdot

Työpöytä on osa ergonomisen työpisteen kokonaisuutta ja siihen kannattaa satsata, jos teet paljon töitä kotona ja tilaa riittää. Jos kotiin ei mahdu työpöytää, mieti, voiko kirjahyllyyn asentaa pienen työtason tai voitko korvata jonkun huonekalun kirjoituslipastolla. Korkeamman lipaston ääressä voi työskennellä välillä seisten ja sisälle mahtuu tarvittaessa tulostin.

Kirjahyllyn työtasoa voi nostaa ylemmäs seisomakorkeudelle. Kuvat Lundia

3. Valo vaikuttaa virkeyteen

Luonnonvalo on paras työvalo, mutta talviaikana tarvitaan myös valaisin pöydälle tai lattialle. Kuva Vepsäläinen

Etätyöpiste kannattaa sijoittaa lähelle ikkunaa, jos mahdollista, koska luonnonvalo on paras työvalo. Lisäksi pöydällä tai lattialla on hyvä olla kevyt työvalaisin, jota voi siirrellä tarpeen mukaan. Ikkunasta tai lampusta tuleva valo kannattaa suunnata poispäin näytöltä, jotta vältytään häikäisyiltä ja heijastuksilta.

4. Oma ihana etätyöpiste

Sisusta työpiste itselle mieluisilla tauluilla tai hauskoilla purkeilla. Samanväriset kansiot ja laatikot luovat rauhallista ilmettä, ja myös viherkasvit lisäävät viihtyisyyttä sekä puhdistavat ilmaa. Jos työpisteen vieressä on laatikosto tai seinällä hyllykkö tarvikkeita ja papereita varten, työpöytä on helpompi pitää kauniina ja siistinä.

Hyvässä etätyöpisteessä kohtaavat mukavuus, viihtyvyys ja esteettisyys. Kuva Vepsäläinen

Lataa veloituksetta opas: Kodin toimiva & inspiroiva työpiste.